Ulovi 16. BIG OM!
PREUZMI PROGRAM

MORSKA PRIČA S DUŠOM

Klub za sportski ribolov na moru BIG OM Omišalj osnovan je prije 14 godina. Jedno je od najstarijih big game fishing natjecanja na hrvatskoj obali. Klub danas okuplja više od 300 članova iz cijeloga svijeta. Početak nije bio lagan, ali svaki novi dan donosio je nova znanja. Danas je BIG OM prepoznat diljem svijeta, plijeni veliku medijsku pozornost, o njemu svake godine izvještavaju domaći i strani mediji. A ono što je nama najvažnije – unaprijedili smo život u svojem širem okruženju. BIG OM, međunarodno natjecanje u big game fishingu, središnje događanje u organizaciji Kluba, a osim njega u našem aranžmanu odvijaju se županijska natjecanja u lovu na velike ribe, stručna predavanja te ekološke akcije čišćenja podmorja i okoliša.

SAZNAJ VIŠE

ŽUPANIJSKA NATJECANJA

Domaće posade i velik broj mladih ljudi pokazivali su zanimanje za ovaj vid ribolova, ali isticali su nedostatak iskustva i znanja. Kako bismo im omogućili usavršavanje ribolovne tehnike, usvajanje pravila sportskog ribolova i učenje od iskusnih ribolovaca, pokrenli smo županijska natjecanja u big game fishingu.

Natjecanja su jednodnevnog karaktera, nema kotizacije i odvijaju se u skladu sa svim propozicijama big game fishinga. Svake godine na rasporedu su tri natjecanja, a održavaju se u lipnju, srpnju i rujnu u turističkim Njivicama.

BIG GAME FISHING

Iskusni ribolovci big game fishing opisuju kao safari na moru. Stroga pravila i kontrole omogućuju iskonsku borbu čovjeka i morskog predatora. Pobjeđuje bolji, a prve asocijacije vezane su uz priču Starac i more. Lov na velike ribe štapom najsvjetlji je primjer sportskog ribolova koji promiče održivo ribarstvo. Kako bi se sačuvalo morsko bogatstvo natjecanja se održavaju u skladu sa strogim pravilima i pod budnim okom sudačke komisije. Na jednom brodu dozvoljena su maksimalno četiri člana posade plus skiper koji nije član ekipe. Loviti se može s četiri štapa, a borbu s ribom smije voditi samo onaj član koji se zatekao na poziciji u trenutku kada riba zagrize mamac. Ostali članovi posade smiju pripomoći kada se ulov privuče napet metara do broda. Upotreba živih mamaca strogo je zabranjena, kao i upotreba harpuna i borbenih stupova. Svako „kačenje“ ribe mora se prijaviti sudačkom brodu, a njezino izvlačenje mora se dokumentirati video zapisom prema propisanim pravilima. Sudionici smiju loviti tune plavih peraja minimalne težine 50 kilograma do ispunjenja zadane kvote, a bodove donose i igluni, iglani, trup dugokrilac, gof, lampuga i luc. Rijetke i ugrožene vrste, sve vrste morskih pasa i ribe ispod dozvoljene težine sudionici su obvezni pustiti. Također, nakon ispunjene kvote natjecanje se odvija po principu „catch and release“, odnosno moraju se pustiti i sve tune bez obzira na težinu. Posebna pravila važe za ribolovne alate koji moraju biti izrađeni od posebnih materijala koji s vremenom otpadaju, a čija snaga ne smije biti veća od snage ribe jer se takva kombinacija ne boduje.