Omišaljski 14. BIG OM, međunarodni kup u big game fishingu u jakoj konkurenciji je pripao izvrsnoj slovenskoj ekipi Barracuda pod vodstvom kapetana Bojana Cestara i u sastavu Blaž Legiša, Pino Bačić i Tomislav Jukić. U konačnom poretku slovenska posada osvojila je 1521 boda koje su im donijele dvije ulovljene tune teške 82 i 66 kilograma te dvije puštene (po principu catch and release). S obzirom na iskustvo, znanje i vještinu koju su pokazali na domaćim i stranim natjecanjima od ekipe Barracuda očekuje se zapažen rezultat i na sljedećem svjetsko kupu u big game fishing prvenstvu u Kostariki gdje su se direktno plasirali zahvaljujući pobjedi na BIG OM-u.

Posada El diablo ulovila je tunu od 135 kilograma, najtežu tunu natjecanja. Ovim iskusnim ribolovcima iz Voloskog Robertu i Marselu Šepinskom i Kristijanu Žagaru donijela je 1079 bodova i drugu poziciju.Trećeplasirana ekipa Mima II osvojila je 1073 boda. Riječki dečki Domagoj, Hrvoje i Marin Grabovac i Zoran Jukica ulovili su lijep primjerak tune teškog 104 kilograma. Ribu na brodu imale su još ekipe No limits, Zappa i Orhan.

Ovogodišnji BIG OM potvrdio je da je broj tuna posljednjih godina u porastu, da je Kvarner omiljeno područje najvećih jadranskih tuna, ali i da tunu nije lako uloviti.

 

Prvi dan na moru je bio iznimno težak, ribari su se znojili i strpljivo pokušavali namamiti lovinu, ali tuna se nije dala – od sparine i visokih temperatura bez daška vjetra sakrila se u dubinu i inje se dala nasamariti. Drugog dana bilo je kurenta, nosio je trag i konačno je tuni probudio apetit te je počela gristi. Posljednji dan bio je uzbudljiv i prepun doživljaja, praktički nije bilo trenutka bez ribe na štapu, a napetost je vladala do posljednjeg trenutka.

U konačnici i brojke govore o uspjehu. BIG OM okupio je 28 iskusnih posada koje su svog kapitalca tražile tijekom tri ribolovna dana akvatoriju Kvarnera. Zabilježeno je ukupno 23 zagriza, od čega je ulovljeno sedam komada, a pet ih je pušteno i bodovano. Osim tune, ribolovci su zabilježili i dva zagriza psa lisice. Ovogodišnja kvota za ulov tune iznosila je 1300 kilograma od čega je iskorišteno 600.

 

Bogat i zanimljiv program na omišaljskoj rivi okupio je mnogobrojne goste koji su sa znatiželjom promatrali ulovljene primjerke, slušali ribarske doživljaje, uživali u dobroj glazbi i izvrsnoj hrani. 14. BIG OM organizirao je Klub za sportski ribolov na moru BIG OM uz svesrdnu pomoć partnera natjecanja Hotele Njivice i uz potporu TZ Općine Omišalj, Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije. Veliku podršku dao nam je i zlatni sponzor Jadranski pomorski servis.

 

U sklopu BIG OM-a treće godine zaredom održano je natjecanje u udičarenju za djecu. Pod budnim okom mentorice Mare Magdić osmero sudionika s omišaljske rive ulovilo je oko dva kilograma bugvi, ušata i kneza. Prvo mjesto pripalo je Nikoli Dujmoviću, drugi je bio Jan Brozović, a treći Max Bursač.

Pred nama je još jedno županijsko natjecanje u Njivicama (13. i 14. rujna), a onda slijede velike pripreme za jubilarni 15. BIG OM!