Godišnja skupština KSRM BIG protekla je u veselom i opuštenom ozračju u Hotelu Beli kamik. Na svečanom događanju prisustvovao je velik broj članova Kluba, kao i naših dragih prijatelja, partnera i sponzora.

Predsjednik Kluba Tomo Sparožić tom je prilikom iznio rezime protekle sezone, a prema običaju glavna tema bio je Godišnji izvještaj o aktivnostima koji je jednoglasno prihvaćen.

Posebne zahvale za podršku uručene su Dijani Mihaljević, Nevenu Papariću te znanstvenicima sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo dr. sc. Leonu Grubišiću i prof. dr. sc. Ivanu Kataviću.

Prof. dr. sc. Ivan Katavić okupljene je detaljnije upoznao s predstojećom sjednicom ICCAT- a koja će se održati krajem studenoga u Dubrovniku. Prema njegovim riječima očekuje se donošenje novih odluka o izlovu tune. Restriktivne mjere o očuvanju tune provođene tijekom proteklih dvanaest godina donijele su pozitivne rezultate oporavka tune. U skladu s time da će se usvojiti mjere za upravljanje tunom. Istaknuo je kako je riječ o povijesnom trenutku u ribolovnom svijetu jer je prvi put riblji fond oporavljen organiziranim projektom i mjerama. Hrvatski znanstvenici u suradnji s ribarskim sektorom utvrdili su dvije važne značajke. Dokazali su da se mlađ tune nalazi u Jadranu te su utvrdili da tune u Jadranu spolno sazrijevaju te se potencijalno mogu i mrijestiti. Sljedeći zadatak je saznati što se događa dalje s mlađi.

Dr. sc. Leon Grubišić predstavio je novi projekt kojega Institut realizira s Hrvatskim savezom za športki ribolov, a riječ je o repopulaciji hobotnica u zatočeništvu. Pilot projekt obavit će se u prostorima splitskog Instituta, a kasnije se planira provoditi diljem obale u suradnji s ribolovnim udrugama i klubovima.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *