Gotovo je! Bilo je uzbudljivo, napeto i neizvjesno do samog kraja. Živce su nam brusili svi i sve: i tune i natjecatelji i vrijeme. Pobijedila je ekipa Registar team na čelu s kapetanom Albertom Đakovićem koji su ulovlili tunu tešku 124 kilograma. Na drugom mjestu je slovenska ekipa No limits na čelu s kapetanom Dejanom Loparnikom, a ulovili su u tunu od 103,5 kilograma. Lolite su osvojile treće, a Kraljevičani u ekipi Ma-ne 2 četvrto mjesto.

OVAKO JE TO BILO…

SRETAN 13.!

UZBUDLJIVO I NAPETO DO SAMOG KRAJA UZ OBILJE TUNA

BIG OM 2018. održan je od 29. kolovoza do 1. rujna 2018. godine u Omišlju!

Iako je 13. po redu, bio je iznimno uspješan i sretan! Ovogodišnje izdanje omišaljskog kupa pratili su iznimno nepovoljni vremenski uvjeti, od bonace i visoke temperature prvog dana preko vjetrovitog drugog i uz kontinuiranu prijetnju neverina trećeg dana. Ali strastveni ribolovci se nisu dali omesti te su iznimno uspješno natjecanje priveli kraju. Možemo reći da su definitivno nadjačali svoje morske protivnike i organizatoru dali mnogo razloga za zadovoljstvo.

Na kupu su sudjelovale 23 ekipe iz cijele Hrvatske i šire regije. Nakon tri ribolovna dana zabilježeno je sveukupno četrnaest kačenja, a ulovljeno je i iz mora izvađeno šest tuna od čega je jedna ulovljena izvan regularnog dijela natjecanja i ulov nije priznat. Sveukupna težina ovogodišnjeg ulova s tunom izvan konkurencije bila je 625 kilograma.

Pobjedničko postolje 13. BIG OM i direktan plasman na svjetsko prvenstvo u lovu na veliku ribu koje se održava u Kostariki pripao je riječko-dalmatinskoj ekipi Registar team pod vodstvom kapetana Alberta Đakovića i u sastavu Marin Ćustić, Zdenko Gospić, Damir Bakarčić i Miro Peranić. Pobjednička ekipa po prvi put je sudjelovala na BIG OM-u i očito ih je pratila i početnička sreća jer imali s čak tri zagriza i to velikih primjeraka, a pobjedu im je donijela najteža tuna od 124 kilograma. Iskusni zadarski ribolovci utvrdili su kako su kvarnerske tune definitivno izazovnije i teže od onih dalmatinskih čija je prosječna težina pedesetak kilograma te da zahtijevaju više borbe.

Drugo mjesto pripalo je slovenskoj ekipi No limits u sastavu Aljoša Borković i Denis Palčić koji su pod vodstvom kapetana Dejana Lopanika trećeg dana ulovili tunu težine 113,5 kilograma. Na treće mjesto s tunom od 91,5 kilograma zasjela je ekipa Lolite na čelu sa Sašom Apostolovskim i u sastavu Roman Uršić, Mladen Čeru i Andrej Čeru. Vrijedi spomenuti i mladu kraljevičku ekipu Ma-ne 2 u sastavu Matije Vidasa, Marijana Ružića i Dominika Ivakića koji su osvojili nezahvalno četvrto mjesto, ali njihova tuna od 8,45 kilograma bio je ovogodišnji prvi ulov koji je dodatno motivirao ostale sudionike.

U ribolovnom duhu i najmlađi

Istovremeno se na omišaljskoj rivi odvijalo i prvo BIG OM natjecanje u udičarenju namijenjeno najmlađim uzrastima. Uz budno oko ribičke učiteljice Mare Magdić jedanaestero budućih tunolovaca lovilo je ušate, ciple, škarpoče, degnjače i vraneje. Pobijedio je Mate Šegota ulovivši ukupno 7,7 grama ribe, a slijedili su ga Fran Bušljeta i Nikola Dujmović.

Morska uzbuđenja osjetila se i na kopnu

Tune svojom impozantnom pojavom uvijek privlače veliku pažnju publike, a tako je bilo i ove godine. Uzbuđenja na moru tijekom cijelog dana pratili su brojni posjetitelji i navijači , a napetost na omišaljskoj rivi dosegla je vrhunac za vrijeme dnevnih vaganja. Svi primjerci posjetitelje su mamili na okidanje fotki i selfija.

Najveća ovogodišnja atrakcija bila je tuna teška 180 kilograma koju je izvan regularnog dijela ulovio Bigomovac Pave Cindrić te tako nije ušla u konkurenciju za bodovanje. Kapitalka je ipak izvagana i za kratko prezentirana posjetiteljima.

Gostima i organizatorima veliku muku priredilo je i vrijeme. Ipak, tri feštarske večeri prošle su nesmetano u dobrom raspoloženju uz taktove Supercover banda, Xfinity banda i Grupe Insula. Nažalost, posljednje večeri kada je trebalo uslijediti veliko slavlje u najsvečanijem trenutku nebo se otvorilo i u jednom hipu rastjeralo okupljeno mnoštvo.

Ovogodišnje natjecanje održano je uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva turizma i podršku Primorsko-goranske županije, TZO Omišalj i Općine Omišalj, a sve uz logističku pratnju BIG OM partnera natjecanja Hotela Njivice.